Stabilisatiedoek nodig bij kunstgras?
Kunstgras is steeds populairder voor particulieren. Waar het een aantal jaar geleden nog niet zo gewoon was om je achtertuin kunstgras te leggen is dat inmiddels wel anders. Dat heeft natuurlijk mede te maken met het feit dat kunstgras er tegenwoordig heel echt uitziet en bovendien een hoop voordelen biedt. Wanneer je kunstgras gaat leggen, of laten leggen, kan het echter wel verstandig zijn om hierbij een stabilisatiedoek of drukverdeeldoek te gebruiken.
Wat is een stabilisatiedoek of drukverdeeldoek
Een stabilisatiedoek bij kunstgras plaats je tussen het kunstgras en de ondergrond. Je noemt dit ook wel een geovlies of geotextiel mat. Hierdoor komt er geen onkruid door de kunstgrasmat heen en blijft het bovendien stabiel liggen. Als je geen geovlies doek zou plaatsen heb je vrij grote kans dat er onkruid door je kunstgras omhoog gaat komen. Je voorkomt met zo’n doek bobbels in je gras wat de houdbaarheid van je kunstgras verder verhoogd.
Zo’n geovlies mat is in veel gevallen voldoende. Heb je echter geen stevige of gelijke ondergrond, of zet je veel zwaardere zaken op je kunstgras, dan raden we aan om ook een drukverdeeldoek te gebruiken onder je kunstgras. Dit kan in principe gewoon gebruikt worden naast een geovlies mat. Bij zware dingen kun je denken aan een loungeset of een trampoline. Als je kleine kinderen hebt is het daarom wellicht een goed idee om te gebruiken. Hierdoor heb je extra stevigheid en een goede verdeling van de druk.
Een mat als ondergrond is zo’n drie tot 4 millimeter dik, en bestaat uit waterdoorlatend materiaal. Dit kan worden gemaakt van verschillende soorten materialen, in veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van viltachtig materiaal.
Wanneer gebruiken?
Je hebt dus eigenlijk drie opties; of niks onder je kunstgras, of een geovlies doek of een verdeeldoek. Wanneer je kunstgras plaatst op een harde ondergrond, zoals stenen of op een balkon, is het niet nodig om er iets onder te leggen. De ondergrond is dan namelijk stabiel en ook onkruid zal er niet doorheen groeien. Een stabiliserend doek wordt wel vaak gebruikt. Als je kunstgras gaat (laten) leggen op een zachte ondergrond, zoals zand, dan raden we dit wel vaak aan. Als het kunstgras op een zachte ondergrond komt te liggen en je gaat er wellicht zware materialen opzetten, dan raden we een verdeeldoek aan. Als je overigens spelende kinderen verwacht op je kunstgras zou je ook nog kunnen overwegen om kunstgras met valdemping te nemen.
Voordelen van een geovlies mat
Een geovlies mat is de meest gebruikte ondergrond bij kunstgras die vele voordelen biedt. De belangrijkste hebben we voor je op een rijtje gezet:
- Heel makkelijk op maat te maken.
- Het zorgt voor een stabiele ondergrond van het kunstgras.
- Houdt onkruid tegen.
- Houdt mollen tegen.
Voordelen van een verdeeldoek
Ook een doek voor het verdelen van de druk biedt verschillende voordelen. Ook die hebben we uiteraard voor je op een rijtje gezet:
- Zorgt voor een mooie egale ondergrond onder het kunstgras.
- Zorgt ervoor dat er geen oneffenheden in het kunstgras komen.
- Het verdeelt de druk van speeltoestellen of een stoel, waardoor de ondergrond wordt beschermd en je stabiliteit ervaart.
- Het doek beschermt de achterkant van de kunstgrasmat.
- Ook zo’n doek houdt onkruid en mollen tegen.
Wat moet ik nou gebruiken?
Wat jij moet gebruiken hangt dus geheel af van jouw situatie. In veel gevallen is het verstandig om er in elk geval iets onder te leggen, tenzij je het legt op een bepaalde ondergrond. Maar ook bij bijvoorbeeld een stenen ondergrond raden we aan iets te gebruiken. Wat dan het verstandigst is kun je het beste laten onderzoeken door een specialist. In een showroom kun je de verschillen overigens ook vaak zien. Laat je dus vooral goed informeren en maak op basis daarvan de juiste keuze!