Kunstgras schoonmaken en onderhouden

Onderhouden en schoonmaken van kunstgras is soms nodig. Kunstgras heeft vele voordelen ten opzichte van gewoon gras. Nooit meer maaien, sproeien, randjes knippen, bemesten of verticuteren zoals het natuurlijke gras dit allemaal nodig heeft. Je hoeft niet bang te zijn dat je gras te veel of te weinig licht krijgt en één verdorde massa wordt. Kunstgras is altijd dat stralende gazonnetje zelfs al heeft het zwembadje er een tijdje opgestaan. Kunstgras is ook zeer onderhoudsvriendelijk, je hoeft er eigenlijk maar weinig aan te doen om het kunstgras mooi te houden. Daarbij is kunstgras ontzettend duurzaam. Toch hebben we een aantal tips waarmee je het kunstgras schoonmaakt en nog langer mooi houdt.

Gebruik de bladblazer

Om het gras mooi te houden, is het belangrijk dat u het regelmatig bijhoudt en eventuele viezigheid uit het gras haalt. Het handigste is om hier een bladblazer voor te gebruiken. In de herfst vallen vaak veel bladeren op het gras, takjes of ander tuinafval, blaas dit af en toe van het kunstgras af.

Schoonmaken met water’

Zet ook soms de tuinslang op het kunstgras. Een bladblazer werkt goed voor het grotere vuil, maar het kleinere vuil kun je beter met water wegspuiten. Er wordt altijd weleens vloeistof op het gras gemorst of het gras is een beetje stoffig en met de tuinslang fris je het kunstgras weer helemaal op. Zet de straal niet te hard zodat je het gras niet kunt beschadigen. Begin aan de ene kant en maak met cirkelvormige bewegingen naar de overkant het kunstgras weer lekker schoon.

Het beste is om gemorste vlekken gelijk weg te halen, bijvoorbeeld met een stuk keukenpapier. Let op dat je de vloeistof niet juist in het gras wrijft, zachtjes deppen is beter. Als je morst en je haalt de vloeistof gelijk weg zal je zien dat het gras een stuk schoner blijft.

Hardnekkige vlekken

Zijn de vlekken wat hardnekkiger, dan kun je eventueel een wasmiddel gebruiken. Meng een theelepel water met wat wasmiddel en wrijf dit met een spons of zachte doek op de hardnekkige vlek totdat hij verdwenen is. Spuit het dan schoon met de tuinslang. Dit is een milde oplossing.

Tuingras en huisdieren

Met kunstgras verzamel je minder bacteriële sporen dan met echt gras. Toch kan het wel gebeuren, zeker als je huisdieren hebt. Maak een mengsel wat voor de helft bestaat uit azijn en de andere helft uit water. Je kunt eventueel een sprayfles of spraytank gebruiken om dit middel over het gras te spuiten. Over het algemeen is kunstgras een prima keuze met huisdieren, zelfs de uitwerpselen van huisdieren kunnen geen kwaad op het kunstgras. Het kunstgras zal er niet van slijten of verkleuren. Natuurlijk is het wel frisser als de uitwerpselen direct worden weggehaald en het gras even schoon gespoten wordt.

Een natuurlijke look

Af en toe een bezem of een hark over het gras halen zorgt dat het kunstgras mooi omhoog blijft staan wat voor een natuurlijke look zorgt. Het kan ook met een borstel, maar dan wel een met zachte haren. Met een bezem gaat het een stuk sneller. Begin in de ene hoek en werk zo naar de andere hoek toe.

Sierkunstgras of speelgras

Een sierkunstgras wat gebruikt wordt als speelgras zal wat vaker geborsteld moeten worden dan speelgras. Daarom is het belangrijk dat er voor het juiste kunstgras gekozen wordt. Dat scheelt namelijk extra werk. Speelgras loopt wat minder snel plat, maar siergras lijkt weer sprekend op echt gras. Er zijn veel verschillende kunstgras soorten, dus hierdoor kun je goed kiezen wat voor jou het beste type is.

Instrooien met zand

Je kunt er ook voor kiezen om het kunstgras in te strooien met zand. Eigenlijk is dat niet echt noodzakelijk, maar het heeft wel een aantal voordelen. Het kunstgras blijft nog beter op zijn plek liggen en de kunstgrasvezel blijft hierdoor mooi recht overeind staan. Dus dat is ook een optie als u liever niet regelmatig wilt bezemen.

Onkruid

Meestal heeft onkruid niet zo veel kans bij kunstgras. Maar een enkele keer kan het gebeuren dat er ineens een paardenbloem uit het kunstgras komt kunt u deze met de hand weghalen.

Kunstgras is echt onderhoudsarm

Het lijkt zo misschien alsof er toch ook veel aan kunstgrasmoet worden gedaan om het mooi te houden en toch is dit zeker niet het geval. Om natuurlijk gras net zo mooi te houden als kunstgras moet er echt veel meer werk verzet worden. En zelfs dan lukt dat nog niet altijd. Natuurlijk gras vertoont altijd wel een paar slechte plekken en dat is bij kunstgras niet het geval.

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken