Hoe duurzaam is kunstgras en hoe zit met recyclen

De afvalberg met kunstgras, vooral van voetbalvelden, wordt steeds groter. Voetbal kunstgras zijn veel dikker en hebben langere pool tot wel 8cm en om de de bal te laten stuiteren en de kunstgrasvezels mooier rechtop te laten staan, gebruiken ze rubber korrels. Recyclingbedrijven weten eigenlijk ook goed wat ze er mee aanmoeten en sparen het op of ze voeren het zelfs af naar het buitenland.

Het recyclen van kunstgras is gecompliceerd

Kunstgras duurzaam recyclen is erg gecompliceerd omdat het kunstgras bestaat uit 2 materialen. Het onderdoek waar de kunstgrasvezels op bevestigd zijn is meestal van latex en de vezels of kunstgrassprieten zijn van kunstof. De 2 materialen moeten dan gescheiden worden en apart verwerkt voordat ze gerecycled kunnen worden. Dit is een dure procedure en deze dure scheidingsprocedure heeft niet elk recyclingsbedrijf in huis of de mogelijkheden hier voor.
Deze techniek staat nog redelijk in de kinderschoenen.

Maar er is dus goed nieuws, er is wel degelijk een oplossing voor het recyclen van kunstgras, ook voor kunstgras uit de tuin.
Kunstgras gaat afhankelijk van het gebruik, intensief of normaal gebruik en de kwaliteit, tussen de 10 tot 20 jaar mee.

Het recyclingsbedrijf Re-Match, gevestigd Denemarken, heeft wel een gepatenteerde en EU-geverifieerde unieke milieuvriendelijke techniek om kunstgras duurzaam te recyclen. De techniek vermaald de te recyclen kunstgrasmat eerst tot korrels, daarna reinigt het het kunstgras van zand etc en scheidt materiaal van het kunstgras in een ingewikkeld systeem tot grondstoffen als backing, rubber, kunstof vezels en zand overblijven. Deze kunnen vervolgens weer opnieuw worden hergebruikt.
VolgensRe-Match zal nu ook de eerste fabriek van meerdere in Nederland gebouwd worden. Nederland is koploper als het gaat om gebruik van kunstgras op hockeyvelden, voetbalvelden en ander speelvelden. Ook stijgt het kunstgrasgebruik bij de particulier in de tuin of op balkon erg hard. Daarom heef Nederland voorrang, daarna volgen andere landen.

Ook in Amsterdam start een nieuw reclyclingsbedrijf voor kunstgras

Ook opent in Amsterdam een recyclingbedrijf die kunstgras weer verwerkt tot bruikbare grondstoffen. GBN Artificial Grass Recycling zou in April al kunnen beginnen met het verwerken van gebruikte kunstgrasmatten. Dit bedrijf heeft een vergelijkbaar systeem als eerder genoemd en de overgebleven grondstoffen worden verwerkt in rubber voor valtegels, zand voor nieuw kunstgras, bouwtoepassingen en de plastickorrels voor picknicktafels.

Recyclen kunstgras duurzamer, makkelijker en goedkoper maken

Om kunstgras nog beter, gemakkelijker en goedkoper te verwerken en duurzamer te maken, zijn kunstgrasfabrikanten al bezig om de ondergrond niet meer van latex te maken maar van andere materialen zoals een vergelijkbaar plastic als van de vezels. Hierdoor kunt u nog meer genieten van uw kunstgras en met een gerust hart slapen.

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken