Kunstgras zelf leggen niet moeilijk
Gras in je tuin kan een bron van ergernis zijn, het is vaak een hele uitdaging om het gras mooi te houden. Hoe erg de meeste mensen ook hun best doen, het lukt vaak toch niet om een prachtig egaal groen gazonnetje te behouden. Gelukkig hoeven we ons daar niet meer zo’n zorgen over te maken, tegenwoordig bestaat er kunstgras en kunstgras in je tuin is helemaal trendy. Maar het is vooral erg gemakkelijk, niet alleen in onderhoud, maar ook om zelf kunstgras te leggen.
Nooit meer maaien
Met kunstgras heb je geen last van kale plekken, onkruid, paddenstoelen of andere dingen die het gras ontsieren. Je kunt kunstgras kopen wat bijna niet van echt te onderscheiden is, zelfs met hier en daar een bruine gloed. Maar als die hele frisse groene grasmat je voorkeur heeft, dan kies je gewoon hiervoor en dan blijft het ook zo. Kunstgras heb je namelijk in allerlei soorten en kwaliteiten. Je hebt er totaal geen onderhoud en na een regenbui is het zo weer droog. Nooit meer maaien of inzaaien. Alleen één keer leggen en dat is zo gebeurd. Natuurlijk kun je het kunstgras ook laten leggen, maar eigenlijk is het zo eenvoudig dat je ook makkelijk zelf kunstgras leggen kunt.
Eerst het oude gras eruit
Als je zelf kunstgras wilt leggen, moet je eerst het oude gras verwijderen. De grond met het gras schep je in een kruiwagen, samen met eventueel losse bladeren die er liggen. Er moet ongeveer 10 cm zand onder het kunstgras, dus hou daar rekening mee met de grond met het oude gras afgraven. Als alles weg is, egaliseer je de grond zo goed mogelijk met een hark. Als de grond is geëgaliseerd, breng je een zandbed aan van ongeveer 10 cm dik. Je kunt hiervoor het beste bestratingszand of stratenmakerszand gebruiken. Vervolgens kun je het zandbed inwateren en daarna aantrillen om een compact geheel te krijgen. Zorg ook voor een vlak geheel.
Klaar om het kunstgras te plaatsen
Daarna is de grond klaar om het kunstgras te leggen. Soms kiezen mensen ervoor om er nog een speciaal onderdoek onder te leggen, maar dat is niet echt noodzakelijk. Het stabilisatiedoek is eventueel een extra bescherming tegen onkruid of het indeuken van het kunstgras als er veel op gesprongen wordt.
Neem de rol kunstgras en rol het uit. Eventuele plooien moet je rechttrekken. Als er meerdere stukken kunstgras aan te pas moeten komen, zorg dan dat je andere stukken in dezelfde richting legt. Het staat een stuk mooier als zowel de vleug als de grassprieten allemaal dezelfde kant opgaan. Als je een groot stuk grond met kunstgras moet bedekken, dan kun je eventueel de naden aan elkaar plakken met kunstgrastape. Zorg eerst dat de stukken goed liggen, til de naden voorzichtig op en plak dan pas het tape eronder.
Hoe kun je kunstgras op maat krijgen?
Als je kunstgras om iets heen moet leggen, bijvoorbeeld tegen een muur, dan is het verstandig om het kunstgras strak en gevouwen tegen de muur te leggen en dan het stuk wat omhoog staat af te afsnijden. Het kunstgras kun je het makkelijkste snijden met een Stanleymes. Mocht je het kunstgras vast willen zetten, dan kun je eventueel nog speciale kunstgrashaken in de mat slaan langs de randen.
Om het mooi af te werken kun je kunstgras 1 of 2 cm boven trottoirbanden laten uitsteken. Het kunstgras kan dan niet verschuiven en de wind kan er niet onder komen.
Simpel gelegd, onderhoudsarm en een prachtig gazon
Zo simpel is het leggen van kunstgras dus. Kortgezegd is het 10 centimeter afgraven, zand erin en leggen maar. Natuurlijk kun je kiezen voor de extra opties, maar zelfs op de simpele manier heb je een prachtig gazonnetje in je tuin liggen. Misschien is het kunstgras wat platgedrukt omdat het op de rol heeft gezeten, maar even een bezem eroverheen en je kunstgras ligt er stralend bij. Daar kan geen gewoon gras tegenop.