Kunstgras afwerken met opsluitband
De tuin is steeds meer een verlengstuk van de woonomgeving geworden. Er wordt meer huiselijke sfeer in de tuin aangebracht met kunstgras zonder het buitengevoel te willen verliezen. Natuurlijk zijn er nog steeds verschillende stijlen op het gebied van tuinen, de een houdt nu eenmaal van een strakkere tuin dan de ander. Welke uitstraling ook je voorkeur heeft, er zijn altijd bepaalde tuinelementen onmisbaar om wat structuur in de tuin aan te brengen, zoals de opsluitband.
Strakke lijnen en geen verzakkingen
Zeker als je van een fraaie en ordentelijke tuin houdt, dan moet de inrichting weloverwogen gebeuren. Strakke lijnen, weinig wildgroei en een goed onderhouden tuin zijn dan belangrijk. In dergelijk tuinen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van een opsluitband, ook bij kunstgras. Met een opsluitband kun je de aarde weg houden van de tegels, kun je wildgroei van planten over het gras tegengaan en je kunt er gaten, kieren en verzakkingen mee tegengaan.
Wat is opsluitband?
Deze banden noemen ze ook wel betonbanden of trottoirbanden en ze worden vooral gebruikt als begrenzing voor de bestrating. Door de bestrating tussen deze betonbanden aan te leggen kan de bestrating geen kant meer op. Hierdoor zal ook het zand onder de bestrating niet zo snel verschuiven of door neerslag wegspoelen. Maar de betonbanden hebben nog veel meer nuttige functies dan alleen voor de bestrating. Je kunt er strakke contouren mee vormen, andere kleuren mee toevoegen of hoogteverschillen creëren. Of je kunt ze gebruiken bij het kunstgras. Ze zijn er verschillende diktes, hoogtes en lengtes, bijvoorbeeld 5 of 6 centimeter dik, 20 centimeter hoog en 100 centimeter lang. Meestal zijn de banden in het grijs of zwart verkrijgbaar.
Trottoirband kunstgras
De banden zijn een ideale oplossing voor het tuinpad en kunstgras. Door de trottoirband voor kunstgras te gebruiken kijk je niet tegen de randen van het kunstgras aan. Met de betonband ligt het kunstgras net zoals bij bestrating ook gelijk muurvast en de wind kan er ook niet onder komen. Hierdoor blijft het kunstgras altijd mooi strak liggen en heb je altijd een mooi gazon. De banden kun je natuurlijk ook gebruiken als je tuin wat wilder is. Je zorgt hiermee dat er een scheiding komt tussen de wilde plantgroei en het gras. Kunstgras heeft namelijk heel weinig onderhoud nodig. Je hoeft het niet te maaien, knippen, sproeien of te bemesten en dat wil je graag zo houden.
Opsluitbanden plaatsen
Als je een trottoirband bij kunstgras wil plaatsen, kun je het beste vooraf een schets maken van de tuin. Op de tekening geef je aan waar de trottoirbanden moeten komen. Je kunt daarna eventueel de contouren uitzetten in de tuin met paaltjes en een touw. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel trottoirbanden er moeten komen. Om de opsluitbanden te plaatsen moet je een gleuf graven van een meter waar je ze in plaats. Check met een waterpas het zandbed in de geul en plaats de opsluitbanden flink diep in verband met de zichtbaarheid en stevigheid. De opsluitbanden zijn niet zo duur in aanschaf en het is een perfecte oplossing voor kunstgras om de tuin een verzorgd uiterlijk te geven.