Is kunstgras waterdoorlatend?
Kunstgras wordt steeds vaker gebruikt in een tuin of openbaar groen. Het is namelijk in veel opzichten een betere optie dan natuurlijk gras. De vraag is alleen: is kunstgras waterdoorlatend? Het antwoord daarop is ja, mits je daarvoor de juiste soort kiest. Het gaat dan vooral om de backing van het kunstgras en hoe dit ontworpen is.
De backing van kunstgras
Wanneer er gaatjes in de backing zitten, dan is het kunstgras goed waterdoorlatend. Deze gaatjes zijn namelijk specifiek voor de afwatering bedoeld. Het is de bedoeling dat de afvoer van water gemakkelijker verloopt. Zo kan bijvoorbeeld regenwater wat gemakkelijker door de mat zakken zonder dat er plassen blijven staan.
De mate van afwatering
Wanneer is kunstgras waterdoorlatend in de juiste mate? Het gaat er natuurlijk ook om hoeveel water doorgelaten wordt. Gemiddeld gaat het dan om 60 liter per vierkante meter per minuut. Dit betekent dat het bijvoorbeeld de regenbuien in Nederland goed verwerkt kunnen worden. Daarbij is wel belangrijk dat ook net onder het kunstgras de afwatering op orde is. Het is zaak om het juiste soort zand onder het kunstgras te gebruiken. Op die manier is te voorkomen dat er problemen met de afwatering ontstaan. Wanneer dit niet goed op orde is, dan blijft ook op het kunstgras een plas water staan. Simpelweg omdat het water nergens door kan zakken door de dichtheid van het zand. Wie kunstgras op beton legt, moet eveneens zorgen voor goede drainage. Dit wordt vaak in combinatie aangeboden.
De werking van kunstgras
Kunstgras heeft door de perforaties die erin zitten een goede mate van drainage. De kleine gaatjes zijn niet te zien, maar zijn wel voldoende groot om liters water per minuut te kunnen afvoeren. Zo blijft het kunstgras altijd goed beloopbaar, ook direct net na een flinke regenbui. Valt er meer regen dan de mat kan verwerken, dan wordt dit als het ware opgeslagen zodat het langzaam weg kan zakken in de grond. Dit soort zaken moeten worden verzorgd bij de aanleg. Een goede ondergrond en de juiste hulpmiddelen voor drainage zijn heel belangrijk. Alleen dan is kunstgras waterdoorlatend te noemen. Kan het water niet worden afgevoerd of wegzakken, dan blijft het net onder en op de mat hangen. Het is belangrijk om de specialist dit in één keer goed te laten aanpakken. De juiste aanleg is net zo belangrijk als het juiste soort kunstgras als het om waterafvoer gaat.
Het voorkomen van wateroverlast
Wie kiest voor kunstgras kan dus zorgen dat wateroverlast tot het verleden behoort. Juist omdat de mat door de gaatjes water doorlaat. Samen met de juiste afwatering is dan te zorgen dat het gazon er altijd mooi en strak uit blijft zien. Er blijven geen plassen op staan. Ook blijft het water niet tussen de mat en de ondergrond hangen. Dankzij de juiste soort kunstgras en de juiste opbouw is hier dan vele jaren plezier van te hebben. Doordat het meer en heviger regent dan voorheen in Nederland, is dit dus voor veel tuinen en buiten toepassingen een zeer geschikte optie om voor te kiezen.