Is instrooizand nodig bij kunstgras?

Om bij het begin te beginnen, is het handig om uit te leggen wat instrooizand precies is en natuurlijk wat de functie hiervan is! De naam van het middel zegt eigenlijk al genoeg. Je strooit hiermee jouw kunstgrasveld in. Het wordt ook wel eens invulzand genoemd. Het is een heel fijn materiaal met ronde korreltjes. Vaak gebruik je dit zodat de kunstgrasvezels in je kunstgras mooi, stevig en rechtop blijven staan. Het stabiliseert je kunstgrasmat als het ware, doordat het op deze manier iets verzwaard wordt. De fijne korrels zorgen ervoor dat de kunstgrassprieten net wat mooier omhoog blijven staan. Soms wordt het instrooizand standaard bij jouw kunstgras verkocht. Toch is dit helemaal niet altijd nodig! Wij leggen je uit hoe dit zit.

Is instrooizand nodig bij kunstgras?

Dit antwoord is heel simpel: nee, niet altijd. Als je een mooie, hoogwaardige kunstgrasmat hebt met de juiste grasvezelvorm, veel mosdraad en krulvezels, dan blijven de kunstgrasvezels meestal mooi rechtop staan! Dit is natuurlijk wel aan of het kunstgras heel intensief gebruikt wordt. Maar vaak doet even borstelen al wonderen. Het zand heeft dus velen voordelen, mits je het goed gebruikt én als het ook echt nodig is. Als je jouw kunstgrasmat graag wilt instrooien met zand, is het belangrijk om voor instrooizand van een goede kwaliteit te gaan en met een ronde korrel. Als je kiest voor “normaal” zand, bijvoorbeeld van het strand, kleven er wat risico’s aan. Dit zand heeft namelijk vaak wat scherpere randjes en is niet rond van vorm. Hierdoor kun je jouw mooie kunstgras snel beschadigen. Dit is natuurlijk hartstikke zonde.

Zo gebruik je instrooizand bij kunstgras

Allereerst is het handig om te berekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt. Dit hangt weer af van het soort kunstgras dat je hebt, let hier dus goed op bij het kopen van het invulzand. Gemiddeld gezien heb je ongeveer 10 kilo nodig per vierkante meter kunstgrasveld. Het heeft namelijk pas een functie op het moment dat je er twee centimeter op hebt gestrooid. Als je kunstgrassprieten een pool hebben van slechts 2 centimeter, heeft het weinig nut. Dan zie je namelijk niets meer van je mooie kunstgrasmat. Ook waait er altijd wel het een en ander aan zand weg. Daarom houden we minimaal 2 centimeter aan.
Nadat je het zand op de gehele kunstgrasmat hebt gestrooid, is het erg belangrijk om het goede “in te bezemen”. Dit betekent niets minder dan met de bezem het zand goed te verspreiden en een beetje in te duwen. Zo kan het naar de bodem van het kunstgras zakken en zie je het niet meer zitten. Dit geeft dus een mooi en verzorgd resultaat.

Het fijne aan dit speciale soort zand, is dat je ook prima een aantal jaren nadat de kunstgrasmat is gelegd pas begint met het strooien van dit zand! Dit hoeft niet direct bij aankoop gedaan te worden.

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken