Een mooie schutting kopen

We zitten als het lekker weer is graag in de tuin met een boekje, wat te drinken, of gewoon gezellig met elkaar. Dan is het toch wel lekker om wat privacy te hebben, om ervoor te zorgen dat je huis beveiligd is, en om te weten dat je huisdieren en (klein) kinderen niet zomaar de weg op kunnen rennen. Daarom kan een mooie schutting kopen een goed idee zijn. Maar waar begin je dan eigenlijk? En waar moet je op letten als je een schutting plaatst en uitkiest? Hieronder een paar gouden tips.

1. Om te beginnen, mag een schutting plaatsen eigenlijk wel? Daar valt of staat het schutting-verhaal toch wel mee. Het is daarom belangrijk je van tevoren te verdiepen in de geldende wet- en regelgeving van de gemeente in kwestie. Meestal mag een schutting, maar wel met een maximale hoogte van twee meter. Dat is op zich prima, want een gemiddelde schutting is meestal rond de 1.80 meter hoog. Soms zijn er nadere voorschriften van kracht over bijvoorbeeld het uiterlijk van de schutting.

2. Praat met je buren! Een mooie schutting kopen kan wel eens wat kosten. Willen de buren misschien ook een schutting plaatsen, of zijn ze misschien toe aan vernieuwing van hun huidige schutting? Misschien valt daar wat te regelen en kunnen jullie samen optrekken, om de kosten op die manier te delen. In het verlengde daarvan geldt dat het altijd goed is de erfgrens van de tuin nog eens goed te bekijken, voordat je per ongeluk je schutting op de grond van je buren bouwt, en deze later weer verplaatst moet worden.

3. Dan, wat voor materiaal wil je voor je schutting gebruiken? Je kan uit allerlei soorten materialen kiezen. De meest logische keuze, en vaakst gebruikte materiaalsoort, is hout. Het gebruik van hout brengt verschillende voordelen met zich. Zo is hout goed betaalbaar, makkelijk om te plaatsen, en past het meestal bij de stijl van het huis en de buurt. Je kan ook kiezen voor een hardhouten schutting. Dit wordt over het algemeen gezien als de meest kwalitatieve oplossing. Dit is een, je raadt het al, bijzonder harde houtsoort, die echt tegen een stootje kan. Gemiddeld genomen gaat een hardhouten schutting zo’n 25 jaar mee. Houd er wel rekening mee dat een hardhouten schutting wel wat grijzig kan verkleuren door de jaren heen. Houd er ook rekening mee dat hardhout prijzig kan zijn. Een ander populaire optie is bamboe, omdat dit een natuurlijke schutting is met een wat tropische uitstraling. Het is geen standaard schutting, maar heeft wel wat voordelen. Een bamboe schutting gaat zo’n 15 jaar mee en kan heel erg goed tegen vocht, wat in Nederland geen overbodige luxe is.

4. Je kan een schutting zelf plaatsen. Dit heeft wat voordelen, maar ook wat nadelen. Het voordeel van zelf plaatsen is dat je op die manier geen arbeidskosten hoeft te betalen. Dat is fijn, want die kosten kunnen best oplopen. Een ander voordeel is dat je op deze manier de schutting echt helemaal kan maken op de manier die jij mooi vindt. De nadelen zijn dat als je misschien toch wat minder handig bent dan je zelf dacht, de kwaliteit van de schutting misschien niet optimaal is. Als je dit dan moet herstellen, kan dat alsnog veel geld kosten, en daarbij ook tijd en frustratie.

5. Je kan een schutting ook laten plaatsen. Net als bij het zelf doen, heeft dit voordelen, maar ook nadelen. Het voordeel van het uit handen geven is dat het snel en goed wordt gedaan. Een professional heeft de kunde en ervaring in huis, en kan een schutting probleemloos en foutloos voor je neerzetten. Hij kan, indien nodig, ook gelijk een vergunning voor je regelen. En ook belangrijk, als er toch iets mis blijkt te zijn met de schutting, dan heb je daarna gewoon garantie. Het nadeel van een vakman is dat het plaatsen van een schutting behoorlijk duur kan zijn. Natuurlijk hangt dit samen met het materiaal, de grootte, de vakman etc., maar houd er rekening mee dat het wat kan kosten. Een ander nadeel is dat je niet alle keuze hebt, sommige vakmannen bieden alleen bepaalde soorten schuttingen aan.

Conclusie

Voordat je over gaat tot een mooie schutting kopen, is er dus nog best wat om over na te denken. Maar gelukkig is het niet zo ingewikkeld en is een hele hoop informatie beschikbaar. Wat ook fijn is, is dat een schutting met het juiste onderhoud best wel een aantal jaren mee gaat. Veel succes en plezier gewenst!

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken